2013.05.06.
13:28

Írta: mazsiblog

Hintázni jó!

Gondolkoztatok már azon, hogy a gyerekek miért szeretnek annyira hintázni? A kisgyermek 1-10 éves korában szereti és keresi az olyan mozgásformákat, amelyek fokozott stimulálást jelentenek az egyensúlyi - kisagyi rendszernek (pl: hinta, hintaló), de a csecsemőket is az anyai ringatás nyugtatja meg a legjobban.

Most, hogy napok sőt hetek óta ilyen szép napsütéses idő van a kisfiam szinte minden idejét kint tölti a kertben. A hosszú tél után már alig várta, hogy újra felülhessen, kipróbálja, az égbe repítse kedvenc játékszere a HINTA. Emlékeztek gyerekkorunkban mennyit hintáztunk mi is? Nem gondolkoztunk rajta, hogy mire jó, mennyire leszünk ügyesek, csak repültünk az égbe. Én néha féltem, hogy átpördülök az állványon és micsoda bátorság volt kiugrani a hintából. Ma már szülőként persze ezt másként gondolom. 

Kisfiam túlmozgásos baba volt és egyetlen dolog nyugtatta meg, ha hintáztattuk. Ilyenkor még álomba is szenderült. Most már tudom, hogy miért. A hintázás emlékezteti a gyerekeket az anyaméhben eltöltött időre, az anyaméhben való lebegésre.

A csecsemő mozgásfejlődése hosszú hónapokig, évekig tart. Az első lépés az egyensúlyozó rendszer kialakulása.Ez létfontságú a tartás, a mozgás, térérzékelés, időérzékelés szempontjából.

A hinta fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és mozgáskoordinációját, rendszeres alkalmazása segíti a test teljes koordinációs összehangolódását a biztos egyensúlyozás kialakulását. Ennek következtében alakulnak ki a precízebb izommozgások, azaz a finommotorika, ami majd az íráskészség kialakulásánál jelent fontos szerepet. Tehát a finommotoros képességet az egyensúlyozó folyamatok előzik meg.

A hinta kiválóan stimulálja a megállás - újraindulás mozzanatát. A fejlődés a test állandó egyensúlykereséséből adódik, ami egyes izmok feszítéséből még ugyanakkor más izmok ellazításából áll. A Jean Ayres kutatásaiból megtudhatjuk, hogy minden egészséges fejlődésű gyermek esetében a mozgásindítás és a mozgásmegállás azonos számban van jelen. Minél több mozgásmegállító funkció alakul ki, annál koordináltabb a mozgás, az agy pedig annál fejlettebb tevékenységre képes.

Mit fejleszt a hinta:

- fejleszti az egyensúlyérzéket

- erősíti az izmokat

- segíti a mozgásindítás és a mozgásmegállás fejlődését

- fejleszti a térben való tájékozódást

- segíti a testrészek irányításának megtanulását és a mozgáskoordinációt

- az idegrendszer megkapja azokat az egyensúlyi mozgásos ingereket amelyek szükségesek a fejlődéshez 

Ha kiviszed a gyermeked hintázni a játszótérre máris tettél valamit a fejlődéséért. 

Íme néhány ötlet beltérre:

(Forrás: adamo, doki.net, leagan-beto, netbaby)

Szólj hozzá!

Címkék: fejlesztés hinta egyensúly finommozgás gyerekhinta bébi hinta

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr825284130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása