2013.05.07.
09:39

Írta: mazsiblog

Bábozás

Mennyire jó dolog a bábozás ezt kisfiamon tapasztalom. Ő imád bábozni. Sokszor mikor este hazaérünk az az első mondata "anya bábozzunk". Ilyenkor elővesszük a bábparavánt, 2-3 bábot és már kezdi is a mesélést, mert a történetet legtöbbször ő találja ki.

Mi szülők talán csak annyit látunk, hogy milyen jól eljátszik a gyerek vagy a gyerekek. Este munka után talán még örülünk is egy kicsit, hogy legalább egy fél óráig nem kell velük foglalkoznunk, hanem válthatunk pár szót a párunkkal vagy elkészíthetjük gyorsan a vacsorát.

Pedig a bábozás nem csupán kikapcsol és szórakoztat, hanem megmozgatja  a gyermek fantáziáját, kreativitását. A bábok segítségével élethűbbé varázsolhatóak a történetek, melyek reakciókat, érzelmeket váltanak ki a gyerekekből. Nagyon jó feszültségoldó, segít feldolgozni a nap eseményeit vagy olyan problémát, amelyről a gyermek nem akar vagy nem mer beszélni, mert a bábok segítségével szerepek mögé bújhat a gyermek. Mi szülők a bábok segítségével tanácsot adhatunk gyermekünknek a különféle kialakult helyzetek megfelelő érzelmi reagálására. Talán a "nyuszi" jobban meghallgatja és fontolóra veszi a "bárány" tanácsát mint a gyermek a szülő "okoskodását". A közös játék során közelebb kerülhetünk gyermekünkhöz és többet megtudhatunk róla a gondolatairól, mintha csak egyszerűen kérdésekkel árasztjuk el mikor hazaér az óvodából. (Mit ettél?, Jó voltál?)

(kép: dekorella)

Bábozás során sokat fejlődik a gyermekek szókincse , nyelvi kifejezőkészsége is. Ezek az első színházi élmények.

Egy megfelelően megválasztott báb pedig könnyen a gyermek legjobb barátjává válhat.

(kép: Magyar origami kör)

Ti is készíthettek bábot otthon. Egy nagyon egyszerű ötlet műanyag kanálból.

Kellékek:

- műanyag kanál

- színes papír

- ragasztó

- fonál

- filctoll

- bármilyen anyag darab

Kedvetek szerint díszíthetitek a kanalakat és alakíthatjátok a figurákat.

A báb paravánhoz szinespapír és hurkapálca szükséges.

Szép napsütéses napot kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek színház báb szókincs kreativitás bábozás báb készítés müanyag kanál báb paraván

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr155285921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása