2013.06.04.
11:24

Írta: mazsiblog

Gondol- gondol- gondolkozz!

Mi szülők szeretnénk, hogy gyermekünk sikeres és magabiztos legyen az életben. De a mai fiataloknak már nemcsak a munkahelyi követelményeknek kell eleget tenniük, hanem az európai mércének is meg kell felelniük. A mai világban szükség van, hogy a gyermekben kialakuljon a kezdeményezőkészség, a világos gondolkodás és a döntéshozó képesség. Hogyan segíthetjük őt ezen az úton?

Minden gyermek lehetőségekkel születik és nem tudjuk hol vannak az "értelmi határai". Mint tapasztaljuk a kisgyermekben hallatlan nagy a kíváncsiság és gondolkodása, fantáziája igen rugalmas. Számára még nincsenek határok. Az állatokat, tárgyakat is emberi tulajdonságokkal ruházzák fel. Olyan dolgok foglalkoztatják, hogy mi tartja meg az eget vagy honnan jön az eső. Fontos, hogy ezt a korai kíváncsiságot fenntartsuk és gondolkodásra ösztönözzük a gyermeket. Ne válaszoljunk meg minden kérdést azonnal, hanem kérdezzünk vissza "Ez egy érdekes kérdés. Szerinted honna jön az eső?" Ez a gondolkodás fejlődésének és a tanulás sikerességének egyik kulcsa lehet.  

A gyerekek rendelkeznek a tanuláshoz és gondolkodáshoz szükséges energiával, de ha gyorsan megadjuk a válaszokat, ha nem buzdítjuk őket, hogy ők maguk keressenek megoldást problémájukra, akkor a kényelmesebb utat választhatjá és beleragadnak egy vég nélkül ismétlődő rutinba, nem fognak meglátni új utakat, nem élik át lépésről lépésre az előrehaladást, elveszítik, hogy a tudás és tapasztalás új csapásait felfedezzék.

A mai oktatás nagyrészt információval foglalkozik. Az információt könnyű oktatni és ellenőrizni. Sok hasznos információ begyűjtésével és azok megtanulásával szert tehetünk egy rutinszerű tudásra. De minden új dolog tervezéséhez, előállításához gondolkodni kell. Ezért a két dolog között meg kell találnunk az egészséges egyensúlyt.

 

Hogyan segítsük gyermekeinket?

1, Ne adjunk azonnali választ a kérdésére, hanem kérdezzünk vissza " Ezen töprengsz? Szerinted miért.....?"

2, Bátorítsuk, hogy a külső világot is segítségül hívhatja. Pl.: megkérdezheti a fogorvost, az iskolatársait, a kisállat kereskedőt

3, Mutassunk neki könyveket amiben utána nézhet

4, Engedjük, hogy kreativitását, logikáját használja.

5, Engedjük meg, hogy ötleteit kipróbálja (természetesen csak, ha nem veszélyes), Ezáltal is tapasztalatokat szerez és esetleg újabb ötletek jutnak eszébe.

Jó gondolatokat kívánok!

Felhasznált irodalom: Lepenye Mária tanulmánya

Szólj hozzá!

Címkék: siker döntés tanulás gondolkodás probléma megoldás probléma megoldó képesség sikeres gyermek gyermeki kíváncsiság

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr965343207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása