2013.06.10.
11:30

Írta: mazsiblog

Beszéd fejlődés

Az első szavakat a gyermekek 1 - 1,5 éves koruk körül mondják ki, de akár hároméves korukig jogukban áll "hallgatni". Ha egy 2 - 2,5 éves gyermek értelmileg ép és a hallásával sincs baj, akkor számíthatunk rá, hogy hamarosan meg fog szólalni és hipp - hopp utoléri társait. 

Lássuk a gyermek beszédfejlődésének állomásait.

1, Kettő és ötéves kor között a gyermekek legkedveltebb szava a nem. Ugye ismerős? A tagadást először valaminek a hiányára használják " nincs több, elfogyott". Ezután hároméves kor körül valamilyen kínálat elutasítására alkalmazza. " Este van, lefekszünk" - mondja az anya. Mire a gyermek " Nem, nem lefekszünk". Végül a "nem" valamilyen állítás, kijelentés tagadásaként kelenik meg. Ezután pedig rövidesen megjelenik az "akarok" iga a mondatokban. "Nem akarok lefeküdni"

2, a beszédfejlődés kezdetén a gyermekek kijelentő mondatokat használnak. A kérdés is a kijelentő mondatok megfelelő hangsúlyozásával történik. A kérdőszavak változatosságuk miatt, csak lassan épülnek be a mondatokba. Kétéves kor után a kérdőszavak általában az alábbi sorrendben jelennek meg " hol? , mi? , kinek? , ki?" Ekkor következik a kérdések korszaka. Mi ez? halljuk egyfolytában. Majd kicsit később a "miért?" korszak következik. Ez már egy kicsit fejlettebb gondolkodást igényel. Ilyenkor fogy el néha a szülők türelme, amikor minden válaszra van egy "miért?" kérdés.

3, Ezután következnek a háromszavas mondatok, melyekben az óvodások a melléknévpárokat (nagy-kicsi, erős-gyenge) már megfelelően használják. Érdekes, hogy a gyermekek a melléknévpárok tagjai közül a pozitív jelentésűt tanulják meg előbb.

4, Az óvodáskor folyamán a nyelv egyre összetettebbé válik. A háromszavas mondatokat követően a gyermek hamar képessé válik arra, hogy két vagy több gondolatot egyetlen mondatban kifejezzen. A gyerekek egészen ötéves korukig nyomatékosan időrendbe helyezik a tényeket, eseményeket, melyek velük megtörténtek. " Elmentünk az állítkertbe és azután ettünk fagyit"

5, Piaget "kollektív monológnak" nevezi azt a helyzetet, amikor a gyerekek egymás mellett játszanak és mindegyik mondja a maga szövegét. " sihuhu, megy a vonat" - mondja az egyik kisfiú, még a mellette várat építő kisgyerek felkiált " támadás!" Négyéves kortól - valakinél már korábban is - a gyerekek egyre inkább képessé válnak valódi párbeszédekre a kortársaikkal. Az ötéves gyerekek nyelvi készsége már udvariassági formákra is megfelel. pl: a felnőtteket nem tegezik.

6, A pszichológusok megfigyelték, hogy a nyelv viselkedésszabályozó funkciója nem azonos módon érvényesül a különböző életkorú gyerekeknél. A kétéves gyerekek vagy engedelmeskednem a felnőtt egyszerű felszólításának vagy nem. Miért van az, hogy a gyerekek bizonyos utasításoknak engedelmeskednek, másoknak nem? A kutatók egy kísérletben pozitív és negatív utasításokat adtak a gyermekeknek, miközben az utasítások hangereje is változott az egészen halktól a hangosig. Megfigyelték, hogy a gyermekek a negatív utasításokat nehezebben tartják be, ugyanakkor ha az utasítás halk volt a kicsik reakciója javult. A kísérlet egyértelmúen igazolta, hogy az ötévesnél fiatalabb gyermekek az utasítás hangerejére reagálnak, akkor is ha az utasítás negatív. Ha például hangosan odakiáltunk egy kétéves gyermeknek, hogy " Ne csináld!" - valószínűleg a gyermek a vártnak éppen az ellenkezőjét fogja tenni.

Az anyanyelvi rendszer öt-hatéves korra kialakul.

Beszédfejlesztés játékokkal:

Mely játékokkal segíthetjük a gyermekünk beszédfejlődését. Néhány tipp.

1, Mese olvasás: A meseolvasás közben rendeteg szót hall a gyermek, amit mind elraktároz a kis buksijában. Amikor elkezd beszélni, meg fogunk lepődni milyen szókincse van. A képeskönyvekből akár ő maga mesélhet a könyvben látottakról.

2, Mondókák, versek: A mesékhez hasonlóan szintén szókincsfejlesztőek.

3, Bábozás, szerepjátékok: A bábok megszólaltatása révén, a párbeszédekkel fejlődik a gyermek anyanyelve.

4, Kártyák, dominók: A betű kártyák vagy dominók segítik a betűkkel való ismerkedést és a szó alkotásokat

 

5, Társasjátékok: pl: sztorikocka: dobj a dobókockával és kapcsold össze a 9 képet egy kerek történetté.

Jó szórakozást kívánok!

Legyél te is Mazsola Klub tag. A tagságról részleteket itt olvashatsz:

http://www.mazsolajatek.hu/webpage/mazsolaklub

(Felhasznált irodalom: Ranschburg Jenő: Szülők könyve)

Szólj hozzá!

Címkék: szavak mesék társasjáték mondókák szerepjátékok gyermekfejlődés beszégfejlődés gyermekbeszéd kérdőmondatok gyermek beszédfejlődése óvodáskorú gyermek beszéd fejlődése

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr975353601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása