2013.07.23.
16:18

Írta: mazsiblog

Segítség nem szeret olvasni a gyerekem! - 14 ötlet

Egyre többet hallunk arról, hogy a gyerekek nem szeretnek olvasni. Miért? Mi szülők mit tehetünk, hogyan szerettethetjük meg az olvasást gyermekeinkkel?

A gyermekek olvasási szokásainak megváltozását befolyásolja a technika fejlődése. Ma már a televízió és az internet világában talán mi felnőttek is kevesebb könyvet veszünk a kezünkbe. A gyermekeket pedig annyi izgalmas, színes dolog veszi körül, annyira megszokták, hogy folyton mozog változik körülöttük a világ, hogy nehezebb őket rávenni egy olyan dologra, mely egy kis nyugalmat, elmélyülést igényel, mint az olvasás is. Az olvasáshoz szükséges egy kis monotónia tűrő képesség ami folyamatosan változó, nyüzsgő világunkban nehezen alakul ki a gyermekekben.

Mégis, hogyan szerettethetjük meg a könyvek világát az olvasást a gyermekeinkkel?

1, Az első, aminek a legnagyobb hatása van a gyermekre, hogy mutassunk példát. Lássa a gyermek, hogy mi magunk is olvassunk. Ez lehet újság, könyv, magazin stb.

2, Olvassunk neki mesét. Az esti mesét sose felejtsük el.

3, Ha a gyermek már iskolás és tud olvasni, akkor is felolvashatunk neki. Főleg kisiskolás korban esetleg még túl nehéz vagy hosszú és fárasztó elolvasnia azt a történetet, ami érdekli. (amit pedig ő is képes elolvasni, már nem érdekli)

4, Iskoláskorban is figyeljünk oda és fordítsunk időt a közös olvasásokra, beszéljük meg a történeteket. Óvodáskorban olyan sokat mondókázunk a gyermekeknek, Aztán mikor iskolások lesznek úgy gondoljuk, hogy majd a tanítónéni megtanítja őket olvasni és innentől egyedül is elő tudnak venni egy könyvet. Így nem fogják megszeretni az olvasást. Márcsak azért sem, mert a tanuláshoz az esetleg számára nem oly érdekes tananyaghoz fogja kötni az olvasást.

5, Adjunk a kezébe rövid történeteket, melyek az érdeklődési körének megfelelőek vagy ismeretterjesztő könyveket, melyből többet megtudhat a hobbijáról vagy az autókról, lovakról, csillagászatról stb.

6, Ha társasjátékot játszotok kérjétek meg a gyermeket, hogy olvassa el ő a játékszabályt és ismertesse a többiekkel.

7, Lányok ha szeretnek főzni keressenek egy új receptet, olvassák el és készítsék el együtt anyával.

8, Legyen otthon az érdeklődési körének megfelelő, magazin, képregény, újság.

9, Ha teheted és a gyermek is nyitott rá vidd el őt könyvtárba, ahol érdeklődésének megfelelően kereshet könyveket, újságokat

10, Legyen célja az olvasásnak. pl: kérd meg a gyermeked, hogy a családi nyaraláshoz gyűjtsön információkat a nyaralóhelyról, esetleg tervezze meg az utat, kirándulásokat.

11, Kérd meg a gyermeked, hogy olvasson mesét a testvéreinek.

12, Ha gyermeked olvas egy érdekes könyvet állatokról, autókról stb vidd el őt egy ehhez kapcsolódó múzeumba, kiállításra stb, hogy mégjobban elmélyülhessen a témában.

13, Az olvasás nem feltétlenül könyvekhez kötődik. Ragadj meg minden lehetőséget pl: cimkék, játékszabályok, újságok, vicc gyűjtemények, táblák az utcákon, információk az interneten, bármi amit a gyermek elolvashat.

14, Akkor se búsulj, ha nem könyvet vesz elő még mindig ott a hangoskönyv vagy az e-book. Talán ezek egy kicsit modernebb eszközök a mai gyermekek igényeihez igazodva.

Mindenesetre ne azon mérd gyermeked olvasás iránti szeretetét, hogy szívesen olvassa-e a kötelező olvasmányokat vagy hányszor teszi félre a tankönyveket. Valljuk be a tananyag egy kötelező dolog és ami kötelező azt általában nem szívesen csináljuk vagy szeretjük halogatni. A kötelező olvasmányokkal is hasonló a helyzet, megfejelve azzal, hogy az Egri csillagok vagy a Tüskevár világa sok mai gyereket már nem köt le. 

Ne feledd, ha 10-15 évesen nem látod őt könyveket habzsolni, attól még vállhat belőle könyveket és olvasni szerető felnőtt.

Ha szeretnél többet tudni a gyermekek fejlődéséről és ötleteket kapni játékos fejlesztésükhöz, itt többet megtudhatsz: http://www.mazsolajatek.hu/webpage/mazsolaklub

Jó olvasást!

Szólj hozzá!

Címkék: olvasás képregény könyvek mesekönyv olvasás szeretet nem szeret olvasni

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr705420438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása