2013.10.30.
15:11

Írta: mazsiblog

Mennyi az elég....? (rendrakás a gyerekszobában)

Mennyi és milyen játékokra van szüksége egy gyereknek? Ez mindig nagy kérdés? Ha most bemész a gyerekszobába mit látsz? A polcok és a szőnyeg tele játékokkal, már szinte úgy kell utat vágnia magának a gyereknek este, hogy le tudjon feküdni az ágyába? Mégis mennyi a sok és mennyi az elég?

Ezt nem lehet egyértelmű számokkal kifejezni, de mindenesetre a játékok kezelhetőbb mennyisége elmélyültebb játékra ösztönöz. Ha túl sok a választási lehetőség, mindaz a figyelem amivel a gyermek egy játékszer felé fordul lerövidül, csökken a figyelme és csökken az elmélyült játékra való képessége. Ha a gyerekszoba tele van játékkal, de te úgy látod, hogy gyermeked unatkozik vagy épp ellenkezőleg sokat dühöng, ideges játék közben lehet, hogy nem ártana átválogatni a játékokat és egy kis rendet tenni a gyerekszobában.

Én ezt a következő szempontok szerint szoktam megtenni:

1, A kedvenc játékok mindig maradnak a gyerekszobában

2, Vannak játékok, amik a kukába kerülnek: törött, ócska vagy használhatatlan játékok  

3, Azokat a játékokat, melyeket időközben kinőtt gyermekem vagy elajándékozom vagy elteszem az unokámnak.

4, Ezután következnek azok a játékok, amelyek még jó állapotban vannak, de már régóta nem használ gyermekem. Őket csak beteszem az ágyneműtartóba vagy a padlásra, így pár hónap múlva újra elővehetjük őket. Persze ilyenkor cserébe másik játék kerül a padlásra.

5, Én azokat a játékokat is a szekrény mélyre teszem, amelyek engem idegesítenek. pl: túl hangos, zajos, vagy egyszerűen csak irritáló hangot ad ki. Azt gondolom, hogy ezek csak feleslegesen felpörgetik a gyermeket. A mai világban ezek nélkül a játékok nélkül is épp elég inger éri őt. 

Nos, máris jóval kevesebb játék maradt a szobában. Megmondom őszintén, hogy sokszor a gyermekem észre sem veszi, hogy bizonyos játékok eltűntek a szobájából.  

Még néhány szempont a játékok válogatásához:

Ha lehet olyankor kezdj neki a játékok szortírozásához, amikor gyermeked nincs otthon. egyébként elég hosszú napnak néztek elébe, mivel ő minden egyes elfelejtett játékra rácsodálkozik, kipróbál és természetesen mindegyik kell neki semmit sem lehet kidobni.

Mindig hagyatkozz saját megérzéseidre, mely játékok igazán fontosak a gyermeked számára. Tedd fel magadnak a kérdést: olyan játék ez amelybe belevetítheti gyermekem a képzeletét vagy túlságosan egyértelmű hozzá? Az egyértelmű annyit jelent, hogy mindent tud és a gyermeknek nincs más dolga, mint ott ülni és nyomkodni a gombokat. (ezzel berreg, ezzel világít stb).

A legegyszerűbb játékszerek sokszor a legkedvesebbek, mert a játék során válnak valamivé vagy valakivé. Ezeket a gyermek képzelete, kreativitása folyamatosan átváltoztat. Ha a játék egyszerűbb sokkal többet adhat hozzá a gyermek saját magából. Annál inkább használja saját képzelőerejét és annál inkább koncentrál, elmélyül a játékban.

Ha ezt sikerült végigcsinálnod jár neked a GRATULÁCIÓ!

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék kedvenc gyerekszoba rendrakás törött játék egyszerű játék

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr635606264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása