2014.04.02.
10:15

Írta: mazsiblog

Puzzle avagy hogyan lesz a részből egész...

A puzzle igen népszerű játék kicsik és nagyok körében. Szép színes, érdekes. A szülők pedig joggal gondolják, hogy nemcsak szórakoztat, de fejleszti is a kicsik kézügyességét, megfigyelő képességét.

 

De a kirakó sokkal többre képes minthogy színeivel, formáival elcsábítja gyermekünket.

 

A puzzle mint fejlesztőjáték:

- Ösztönzőleg hat a gyermek koordinációs készségére, fejlődik finomotorikus képessége. A kisebbek számára  a fa puzzlet ajánlanám, mivel tartósabb, könnyebb megfogni és játék közben fejleszti a gyermek formafelismerő képességét.

fogantyus_puzzle_zenelos.jpg

 

       schmidt_benjamin_there_she_blows_all_aboard.png

 

- A kirakón látható különböző képek segítségével a gyermekek ismereteket sajátítanak el autókról, állatokról, évszakokról ........

tel_fogantyus_puzzle.jpghj98103n_allatok_a_haz_korul.jpgoltoztetheto_maci_fiu.jpg

- Az iskolába készülő nagycsoportosok és kisiskolások játékos formában ismerkedhetnek a betűkkel, számokkal, csoportosíthatják vagy sorrendbe rakhatják őket.

zsiraf_puzzle.jpg

-  A puzzle segít az olvasáshoz, íráshoz szükséges képességek elsajátításában is. A kirakó által felfedezik a gyermekek hogyan lesz a különálló darabokból egy egész kép. Úgy mint olvasáskor, hogyan lesznek a betűkből szavak.

 

Milyen puzzle játékot válasszak gyermekemnek?

- Vásárláskor vedd figyelembe a címkén feltüntetett életkort, valamint a kirakó eleminek a számát. Az első puzzle ne legyen több 6-10 darabosnál. 3 éves korban a gyermek már 24-36 darabos puzzle kirakására képes. 4-5 éves korára pedig már megbírkózik 48-60 darabbal. A nagycsoportos pedig játszi könnyedséggel rakhat ki 100 részből álló képet is. 

 

- A darabszám mellett célszerű szem előtt tartani, hogy olyan képet válasszunk, ami a gyermek számára vonzó, színvilága számára tetszetős.

 

- A kép legyen minél részletgazdagabb, ez megkönnyíti a kirakást mint ahogyan az is segít, ha éppen a gyermek kedvenc mesefigurája található a képen.

 

- A darabszám mellett figyeljünk az egyes darabok méretére is. Minél kisebb a gyermek annál inkább nagyok legyenek a kirakó darabok. Egy 5-6 éves gyermek már a felnőttek részére készült kisebb darabokkal is megbírkózik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: puzzle kirakó finommotorika koordinációs készség

2014.03.06.
11:49

Írta: mazsiblog

Pici ujjak...

Biztos te is hallottad már azt a kifejezést, hogy finommortorika. Mit is jelent pontosan és miért is fontos erről beszélni?

A szakirodalom szerint: Finommotorika = a kéz, az ujjak mozgékonysága, együttműködése. A kézmozgás vezérlésében szerepet játszik a szem irányítása, a tapintásos érzékelés, a térben való tájékozódás, a figyelem, a tónusos alkalmazkodás, a forma megtervezésének és visszaadásának összessége.

Vagyis a finommotorika hétköznapi néven a kéz finom, apró mozgásainak összerendezettsége. Mindennapjainkban nagyon fontos szerepet tölt be, gondold csak végig egy napodat. (öltözködéskor zipzárazunk, gombolunk, patentolunk, elkészítjük a reggeli szendvicseket, majd bekötjük a cipőnket, és bezárjuk az ajtót). Nem is gondolnánk, hogy közben ujjaink, és kezünk már mennyi mindent csinált, számunkra rutinból, észrevétlenül. Ahhoz hogy erre a szintre eljusson a kezünk, gyermekként nagyon sokat kellett gyakorolnunk.

A nagycsoportos óvodások kézügyességének, finommozgásának fejlesztésével az írást készítjük elő. Az első osztályba lépve, hogy a gyermek képes legyen a helyes ceruzafogásra és betűk formálására nagyon fontos a csukló és az ujjak könnyed, szabad mozgása. Minél görcsösebbek az ujjacskák a betűalakítás is annál nehezebben megy majd az iskolában.

De mivel is segíthetjük, fejleszthetjük az ujjacskákat játékosan otthon?

- Ujjak erősítése: szorítsunk össze labdát, szivacsot

- Gyurmázzunk sokat a gyermekekkel. Ha már nagyon ügyesek vagytok csukot szemmel is kipróbálhatjátok az alkotást.

- Mondókákat kísérjük ujjmozgással:

                           - Csip-csip csóka.....

                           - Kipp, kopp, kipi-kopp

- Laza ujjmozgásokkal játszuk el, hogy "esik az eső" : tenyérrel lefelé csak az ujjakat mozgassuk.

- Zongorázzunk az asztalon

- Sétáljunk mutató és középső ujjunkkal az asztalon

- Laza csuklóval integessünk

- Szorítsátok ökölbe a kezeteket és végezzetek csuklókörzést.

- 2 ujjal csipegessetek az asztalról apró tárgyakat, pl: rizsszem, babszem stb

- Fessetek, rajzoljatok. Az ecset és ceruza fogása és mozgatása mind az ujjakat mind a csuklót megtornáztatja.

- A fűzős játékok nemcsak a finommotorikát , de a szem-kéz koordinációt is kíválóan fejlesztik.

Fuzocske_allatok_gyumolcsok.JPG

Ne feledd a közös játék mindig jó szórakozás és gyermeked észre sem veszi, hogy közben fejlődik ügyesedik, ujjacskája. Meglátod mekkora mosoly jelenik meg az arcocskáján, amikor először sikerül begombolni a kabátját vagy bekötni a cipőjét.

Sok sikert!

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: festés rajzolás ujjak gyurmázás finommotorika ujjmozgások fűzős játékok

2014.02.05.
09:58

Írta: mazsiblog

Itt a farsang áll a bál!

A te gyermeked is farsangi lázban ég már? Pontosan tudja mi szeretne lenni a farsangi jelmezversenyen vagy egyáltalán nincs ötlete? Mi anyák szeretnénk ha a gyermekünk jelmeze lenne a legszebb, boldogan mutatná ovis vagy iskolatársainak. Ha nem szeretnél több ezer forintot költeni a készen kapható jelmezekre, íme néhány ötlet, amit otthon is elkkészíthetsz. 

(bohóc)

(egy tál spagetti)

(szőlő)

(tigris)

(varázsló)

(méhecske)

(bohóc)

(iPod)

(édesség autómata)

Az arcfestést se felejtsétek el:

Álarcot is készíthettek:

A farsangi fánkról se feletkezzetek el:

Jó készülődést mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: álarc jelmez arcfestés farsangi álarc farsand

2014.01.29.
13:13

Írta: mazsiblog

Szánkó dizájn

Végre idén is leesett az első hó! Tudom az autósok ennek nem örülnek annyira, mint a gyerekek, de reggel annyira jó volt a kisfiam csillogó szemébe nézni, amikor azt tervezte, hogyan fogunk ma szánkózni és hógolyózni. Gyorsan bekapcsoltam a gépem és szétnéztem milyen szánkók közül választhatunk.

Találtam a régi időket felidéző szánkót:

Akinek pici gyermeke az örülni fog ennek a baba szánkónak:

Vagy ennek a bundazsákos szánkónak:

Igen praktikus, kis lakásban jól tárolható összecsukható szánkó:

Az őrült száguldást kedvelőknek találtam futurisztikus szánkókat is:

Hi-tech alu szánkót lengéscsillapítókkal:

Vagy a citroen által 2008-ban meghírdetett dizájnverseny győztesét:

De azt hiszem mi maradunk a jó öreg hagyományos tipusnál.

Végül is akármilyen dizájnos a gyermekünket úgyis csak az érdekli, hogy csússzon a havon.

Jó szánkózást mindenkinek!

Szólj hozzá!

2014.01.22.
13:53

Írta: mazsiblog

Mozgás a lakásban...

A gyermekeknek igen nagy a mozgásigényük viszont ilyenkor télen, amikor korábban sötétedik és hideg van kénytelenek vagyunk több időt a lakásban tölteni. Ugye neked is ismerős, hogy a gyermek felesleges energiáinak levezetéseképpen elkezd az ágyon ugrálni vagy szaladgál a lakásban körbe-körbe.

Összegyűjtöttem nektek néhány játékot, melyekkel a lakásban is kimozoghatják magukat a gyerekek:

Tűz - víz - repülő

Sétáljatok körbe körbe, amikor a felnőtt azt mondja "tűz" guggoljatok le, ha azt mondja "víz" másszatok fel valahová és ha azt mondja "repülő" feküdjetek hasra.

Akadálypálya

Építsetek akadálypályát a lakásban található tárgyak segítségével. Tegyetek egy labdával teli kosarat az akadálypálya elejére, a feladat pedig, hogy a labdát el kell juttatni a pálya végén lévő kosárig. Például végig kell mászni az ágyon majd a székek alatt átbújni ezután pedig tegyetek egy szalagot a földre, melyen egyensújozva kell végig mennie a gyermeknek. A szalag végétől pedig bele kell dobni a labdát a kosárba.

Mocsárjárás

2 párna vagy kartonlap segítségével kell eljutni például az egyik szobától a másikig. A gyermek rááll az egyik párnára, majd maga elé leteszi a földre a másikat. Miuána átlépett, felveszi az első párnát és maga elé helyezi a földre. Ezt egészen addig folytatja még át nem ért a másik szobába. (vigyázz, hogy el ne csússzatok)

Lufi dobálás

Fújjatok fel egy lufit, dobjátok fel és vigyázzatok le ne essen a földre.

Babzsák

Jelöljetek ki egy távot a lakásban és a gyermek jusson el egyik helyről a másikra úgy, hogy a fején egyensúlyoz egy babzsákot. Majd tegye a babzsákot a térde közé és úgy jöjjön vissza.

Jó szórakozást kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: játékok mozgás babzsák akadálypálya mozgás a lakásban mocsárjárás lufi dobálás benti

2013.11.06.
16:03

Írta: mazsiblog

Mit rejt a nyomda?

A nyomdázás egy nagyon kedvelt kreatív elfoglaltság a gyerekek körében. Gondolom nálatok is megtalálható a színes ceruzák között néhány darab. Micsoda kreatív alkotások készíthetőek a nyomdák segítségével? Íme néhány tipp. Hátha jól jön a karácsony közeledtével.

1, Saját készítésű csomagolópapír

Ha idén valami egyedi csomagolópapírba szeretnétek az ajándékokat csomagolni, vegyetek egy tekercs egyszerű barna csomagolópapírt és a nyomdák segítségével a gyerkőc különböző mintákkal díszítheti. 

            

        

2, Készíthettek képeslapot

3, Ajándékkísérő kártyát, ültető kártyát, vagy szalvétát is:

4, Saját könyvet is készíthettek. Pecsételjetek, majd fűzzétek a képeket egy történetté. Anya írja is le a történetet a könyvecskébe. 

5, Ha egy képkeretet körbedíszitetek a nyomdák segítségével és beletesztek egy családi fotót szuper ajándék lehet anyának, apának vagy a nagyszülőknek karácsonyra.

Érdemes a nyomdázást egy olyan pólóban végezni, melyet anya nem sajnál. Így ha véletlenül a póló is kap egy-két pecsétet? Nos, hát igazán egyedi darab lehet belőle. 

Csak arra vigyázzatok, hogy a kutya ne legyen a közelben :)

 Jó alkotást kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: képeslap nyomda képkeret csomagolópapír nyomdázás ajándékkártya

2013.10.30.
15:11

Írta: mazsiblog

Mennyi az elég....? (rendrakás a gyerekszobában)

Mennyi és milyen játékokra van szüksége egy gyereknek? Ez mindig nagy kérdés? Ha most bemész a gyerekszobába mit látsz? A polcok és a szőnyeg tele játékokkal, már szinte úgy kell utat vágnia magának a gyereknek este, hogy le tudjon feküdni az ágyába? Mégis mennyi a sok és mennyi az elég?

Ezt nem lehet egyértelmű számokkal kifejezni, de mindenesetre a játékok kezelhetőbb mennyisége elmélyültebb játékra ösztönöz. Ha túl sok a választási lehetőség, mindaz a figyelem amivel a gyermek egy játékszer felé fordul lerövidül, csökken a figyelme és csökken az elmélyült játékra való képessége. Ha a gyerekszoba tele van játékkal, de te úgy látod, hogy gyermeked unatkozik vagy épp ellenkezőleg sokat dühöng, ideges játék közben lehet, hogy nem ártana átválogatni a játékokat és egy kis rendet tenni a gyerekszobában.

Én ezt a következő szempontok szerint szoktam megtenni:

1, A kedvenc játékok mindig maradnak a gyerekszobában

2, Vannak játékok, amik a kukába kerülnek: törött, ócska vagy használhatatlan játékok  

3, Azokat a játékokat, melyeket időközben kinőtt gyermekem vagy elajándékozom vagy elteszem az unokámnak.

4, Ezután következnek azok a játékok, amelyek még jó állapotban vannak, de már régóta nem használ gyermekem. Őket csak beteszem az ágyneműtartóba vagy a padlásra, így pár hónap múlva újra elővehetjük őket. Persze ilyenkor cserébe másik játék kerül a padlásra.

5, Én azokat a játékokat is a szekrény mélyre teszem, amelyek engem idegesítenek. pl: túl hangos, zajos, vagy egyszerűen csak irritáló hangot ad ki. Azt gondolom, hogy ezek csak feleslegesen felpörgetik a gyermeket. A mai világban ezek nélkül a játékok nélkül is épp elég inger éri őt. 

Nos, máris jóval kevesebb játék maradt a szobában. Megmondom őszintén, hogy sokszor a gyermekem észre sem veszi, hogy bizonyos játékok eltűntek a szobájából.  

Még néhány szempont a játékok válogatásához:

Ha lehet olyankor kezdj neki a játékok szortírozásához, amikor gyermeked nincs otthon. egyébként elég hosszú napnak néztek elébe, mivel ő minden egyes elfelejtett játékra rácsodálkozik, kipróbál és természetesen mindegyik kell neki semmit sem lehet kidobni.

Mindig hagyatkozz saját megérzéseidre, mely játékok igazán fontosak a gyermeked számára. Tedd fel magadnak a kérdést: olyan játék ez amelybe belevetítheti gyermekem a képzeletét vagy túlságosan egyértelmű hozzá? Az egyértelmű annyit jelent, hogy mindent tud és a gyermeknek nincs más dolga, mint ott ülni és nyomkodni a gombokat. (ezzel berreg, ezzel világít stb).

A legegyszerűbb játékszerek sokszor a legkedvesebbek, mert a játék során válnak valamivé vagy valakivé. Ezeket a gyermek képzelete, kreativitása folyamatosan átváltoztat. Ha a játék egyszerűbb sokkal többet adhat hozzá a gyermek saját magából. Annál inkább használja saját képzelőerejét és annál inkább koncentrál, elmélyül a játékban.

Ha ezt sikerült végigcsinálnod jár neked a GRATULÁCIÓ!

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék kedvenc gyerekszoba rendrakás törött játék egyszerű játék

2013.10.21.
10:47

Írta: mazsiblog

Nem faragott helloween tökök

Közeledik a helloween és gondolom benned is felmerült már, főleg ha gyerekeid vannak, hogy töklámpást kellene faragni. Rengeteg ötletet olvashattál az elmúlt napokban, hogyan faragd ki, mire vigyázz. Én arra gondoltam olyan ötleteket adok neked, ahol nem kell kifaragni a tököt, így gyermekeddel együtt nyugodtan kreatívoskodhattok, sőt teljes egészében a gyermekedre bízhatod a töklámpás készítését.

Tervezzétek meg és vágjátok ki színespapírból a tök szemét, száját, fonalból készülhet a haja vagy tehettek a fejére egy kalapot.

mazsola tök.jpg

fejecske tök.jpg

tök fejek.jpg

Festhetitek is a tököket vagy rajzolhattok rá filctollal.

festett tök.jpg

(festett tökök)

Nem szeretnél tököt venni vagy nincs elég hely egy nagy töklámpás számára? Színespapírból is készíthettek dekorációkat.

1, hurkapálca tök: színespapírból vágjatok ki egy tök formát. Nem kell, hogy szép formás legyen, hiszen a valódi tökök is néha igen furcsak alakúak. A szeme, orra, szája is készülhet színespapírból, de sokkal egyszerűbb, ha filctollal rajzoljátok meg. Végül pedig ragasszatok rá egy hurkapálcát.  

tök hurkapálcán.jpg

(hurkapálca tök)

2, hűtőmágnes: Hasonló módon készül, mint a hurkapálca tök, csak a tökök hátuljára mágnes kerül.

tök hűtőmágnes.jpg

(hűtőmágnes)

3, tök tányér: Vegyetek elő egy papírtányért. Fessétek narancssárgára, majd rajzoljatok vagy ragasszatok neki szemet, orrot, szájat. Már kész is a helloween tök tányér.

tányér tök.jpeg

Szép kreatív napot kívánok!

1 komment

2013.09.30.
11:55

Írta: mazsiblog

Grafo..... micsoda???

Az óvodákban elkészültek a nagycsoportosok grafomotoros felmérései. Kinek jobban, kinek kevésbé jól sikerült. Mi is ez a felmérés pontosan és hogyan segíthetsz a gyermekednek, hogy képességeit fejlesztve vagy megerősítve magabiztosan lépjen az iskolába?

Mit jelent a szó "grafomotoros"?

A "grafomotoros" kifejezés az írás kivitelezéséhez szükséges rajzoló és írásmozgások megnevezése.

A grafomotoros zavar (diszgráfia) a fejletlen finommozgás koordináció megnevezése.

Mik a grafomotoros zavar jelei?

A gyermek ügyetlen, finommozgás koordinációja elmarad társaitól, nem szeret rajzolni, gyöngyöt fűzni, gyúrmázni, nehezen tudja begombolni a ruháját stb. Nem szereti vagy elutasítja azokat a tevékenységeket, amelyekhez finom ujjmozgások szükségesek.

Hogyan fejleszthető? 

A gyermekek többsége a fejében tudja, hogy mit kellene tennie, de a végrehajtás már nem megy nekik. Ezért olyan feladatok, eszközök szükségesek, melyek a kéz ügyességét segítik elő, valamint a kéz és az agy működése közötti összhangot teremti meg. A foglalkozások során igyekezzünk a lehető legtöbb segítséget megadni a kicsiknek, hogy önállóan fedezhessék fel "én is meg tudom csinálni".

1 feladat:

Az egyszerű manuális feladatoktól indulunk el.

Gyöngyfűzés

gyongyfuzo_kicsi_kerek_dobozos.jpg

(gyöngyfűző, kicsi)

Pötyi

quer2100n_margareta_potyi.jpg

(margaréta pötyi)

Gyurmázás

A gyermek gömbölyítsen egy golyót gyurmából, majd a mutató és hüvelykujja között görgesse azt

2, feladat:

A laza csuklómozgásokat és a ceruzafogást segítő eszközök

Íráselőkészítő feladatlapokkal:Ez a fából készült feladatlap elsősorban a háromujjas fogással és a csukló többirányú mozgatásával készíti elő az írás tanulást.

iraselokeszito_feladatlapokkal_1.jpg

(íráselőkészítő feladatlapokkal)

Mágneses golyóvezető: Vezesd a golyókat középre a mágnesrúd segítségével!

magneses_golyovezeto_cicas.jpg

(mágneses golyóvezető)

Jelek és vonalak: Játékos gyakorlással készíti elő a betűk és számok írását. Többször felhasználható, letörölhető, hajlékony, elszakíthatatlan müanyagból készül.

nincs

(jelek és vonalak)

ge154n_vezesd_a_vonalon.jpg

(vezesd a vonalon)

Téri tájékozódás:

Az első ostályos gyerekeknek tisztában kell lenniük a jobb, bal, alatt, fölött, mellett, között, mögött viszonyfogalmakkal. ezeket ismerniük kell a saját testükön, térben és síkban is. A gyerekeknek először saját testrészeikkel, saját testhatáraikkal kell tisztában lenniük, hogy megértsék a jobb, bal irányokat is.

1, feladat

Játszunk a testrészekkel! 

- Utasításra mutassa meg gyermeked a testrészeit

- Most te mutass a testrészre és ő nevezze azt meg.

2, feladat

Az alatt fölött, mögött, mellett irányok begyakorlása.

- kérd meg a gyermeked: "Nézz fölfelé! Nézz a lábad elé! Fordulj meg!"

3, feladat:

Mini Lük

A térirányok gyakorlására nagyon jó a Mini Lük Tér-irány gyakorlatok füzete. A füzet színes rajzokkal ábrázolja az emberek, állatok és klülönböző tárgyak egymáshoz való voszonyát.

nincs

(MiniLük tér-irány gyakorlatok)

MiniLük Iskolába készülök: A következő képességeket fejleszti

- rész-egész megfeleltetése

- színek és formák megkülönböztetése

- ellentétek egymáshoz rendelése

ldi_201_n_iskolaba_keszulok.jpg

(miniLük Iskolába készülök)

Főleg 5-7 éves korban, a normál érési folyamatra építve lehet ugrásszerű fejlődést elősegíteni, mert ebben az időszakban zajlik a kézizmok a kézközép csontok erősödése, a finommozgás koordinációjáért felelős agyi működés kiépülése. 

A grafomotoros fejlesztés kihat az agy egyéb területeinek fejlesztésére is ezáltal fejlődik a logikai- és kombinációs készség, tájékozódó képesség, kreativitás.

Fontos, hogy megalapozzátok a gyermek iskolához, tanuláshoz fűződő pozitív viszonyát.

(forrás: logopédia mindenkinek, magyar fejlesztőpedagógusok és gyógypedagógusok nemzetközi szakmai egyesülete)

Szólj hozzá!

Címkék: gyöngy rajzolás pötyi írás előkészítés grafomotoros fejlesztés gyöngy fűzés mágneses golyóvezető

2013.09.11.
15:11

Írta: mazsiblog

Szabályjátékok

Óvodás gyerekek számára nagy kihívást jelent, amikor bizonyos szabályok, instrukciók szerint kell dolgozniuk, viselkedniük. Gyakran visszakérdeznek nem lehetne-e kiszínezni, csillagozni stb. Ez az ő korukban természetes. Hogyan segíthetjük gyermekünket a szabályokkal történő megismerkedésben és hogyan fogadtassuk el vele a szabályok betartását? Természetesen itt is segítségünkre vannak a játékok.

A szabályjátékok lényege a készen kapott szabályok betartása. A szabályokat komolyan kell venni, különben felborul a játék. A játék szabályai viszont nem mindig merevek, sőt a résztvevők a játék során maguk is alkothatnak szabályokat.

A szabályjáték kialakulásának feltétele:

- intellektuális fejlettség: a gyermek képes legyen a szabályokat megérteni

- képes legyen igazodni a szabályokhoz

- frusztrációtűrés

Ha a gyermek számára túl nehéz a játékfeladat, a szabály nem ösztönzi cselekvésre, megnő a kudarctól való félelem és a játéköröm helyére kényszeres igazodás léphet. Ennek következménye, hogy a gyermek kilép a játékhelyzetből, abbahagyja  a játékot vagy csalással kivonja magát a játékszabályok alól. (Willon, 1958)

A felnőttek (szülő, óvónő, tanítónő) feladata a gyermek fejlettségi szintjének megfelelő játék szabályainak ismertetése, betanítása.

Szabályjáték lehet mozgásos és/vagy szellemi játék.

Mozgásos szabályjáték a bújócska, fogócska, tűz-víz-repülő vagy a nép játékok (pl. ég a gyertya ég, lánc-lánc eszterlánc stb)

Szellemi szabályjáték: társasjátékok, kártyajátékok, memóriajátékok stb

A társasjátékok szabályain a gyermek fejlettségének megfelelően könnyíthetünk, így ő is örömét leli a játékban és nem fog nehezére eseni a szabályok betartása, sőt ő fog bennünket figyelmeztetni arra. 

A szabályok elfogadásában sokat segít, ha a játék során példát mutatunk és mi pontosan betartjuk a szabályokat sőt a gyermekkel is betartattjuk azt a játék kezdetétől fogva.

Egy kis versengés érdekesebbé teheti a játékokat, de nem szabad, hogy a játék egyedüli célja a győzelem megszerzése legyen, mert akkor elvesztjük a játék örömét. Ha a gyermek élvezi a játékot, jobban képes mozgósítani a képességeit. Fontos, hogy a játék közös örömét emeljük ki. 

Ha a gyermek a közös játék során megtapasztalja, hogy vannak helyzetek, amikor szabályokhoz kell igazodnia az iskola szigorú szabályaival, tanítási rendjével is könnyebben megbírkózik majd.

Jó szórakozást kívánok!

Irodalom: B. Lakatos Margit - A játék pszichológiája

               Szász Judit - A szabályjáték

Szólj hozzá!

Címkék: kudarc versengés szabály társasjáték szabályjáték