2014.04.02.
10:15

Írta: mazsiblog

Puzzle avagy hogyan lesz a részből egész...

A puzzle igen népszerű játék kicsik és nagyok körében. Szép színes, érdekes. A szülők pedig joggal gondolják, hogy nemcsak szórakoztat, de fejleszti is a kicsik kézügyességét, megfigyelő képességét.

 

De a kirakó sokkal többre képes minthogy színeivel, formáival elcsábítja gyermekünket.

 

A puzzle mint fejlesztőjáték:

- Ösztönzőleg hat a gyermek koordinációs készségére, fejlődik finomotorikus képessége. A kisebbek számára  a fa puzzlet ajánlanám, mivel tartósabb, könnyebb megfogni és játék közben fejleszti a gyermek formafelismerő képességét.

fogantyus_puzzle_zenelos.jpg

 

       schmidt_benjamin_there_she_blows_all_aboard.png

 

- A kirakón látható különböző képek segítségével a gyermekek ismereteket sajátítanak el autókról, állatokról, évszakokról ........

tel_fogantyus_puzzle.jpg hj98103n_allatok_a_haz_korul.jpg oltoztetheto_maci_fiu.jpg

- Az iskolába készülő nagycsoportosok és kisiskolások játékos formában ismerkedhetnek a betűkkel, számokkal, csoportosíthatják vagy sorrendbe rakhatják őket.

zsiraf_puzzle.jpg

-  A puzzle segít az olvasáshoz, íráshoz szükséges képességek elsajátításában is. A kirakó által felfedezik a gyermekek hogyan lesz a különálló darabokból egy egész kép. Úgy mint olvasáskor, hogyan lesznek a betűkből szavak.

 

Milyen puzzle játékot válasszak gyermekemnek?

- Vásárláskor vedd figyelembe a címkén feltüntetett életkort, valamint a kirakó eleminek a számát. Az első puzzle ne legyen több 6-10 darabosnál. 3 éves korban a gyermek már 24-36 darabos puzzle kirakására képes. 4-5 éves korára pedig már megbírkózik 48-60 darabbal. A nagycsoportos pedig játszi könnyedséggel rakhat ki 100 részből álló képet is. 

 

- A darabszám mellett célszerű szem előtt tartani, hogy olyan képet válasszunk, ami a gyermek számára vonzó, színvilága számára tetszetős.

 

- A kép legyen minél részletgazdagabb, ez megkönnyíti a kirakást mint ahogyan az is segít, ha éppen a gyermek kedvenc mesefigurája található a képen.

 

- A darabszám mellett figyeljünk az egyes darabok méretére is. Minél kisebb a gyermek annál inkább nagyok legyenek a kirakó darabok. Egy 5-6 éves gyermek már a felnőttek részére készült kisebb darabokkal is megbírkózik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: puzzle kirakó finommotorika koordinációs készség

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr305888923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása