2013.05.17.
11:40

Írta: mazsiblog

A konyha, mint játszótér

Gondolom nálatok is gyakori eset, amikor éppen te ebédet vagy vacsorát főzöl a családnak a gyermek játszani szeretne vagy éppen csak kíváncsi mi történik a konyhában. Ilyenkor szerintem a legegyszerűbb, ha őt is bevonod a konyhai teendőkbe. Így a gyermek is megnyugszik, mert vele is foglalkozol, és te is elkészülsz az ebéddel.

Ha még pici babád van és nem tudod őt bevonni a konyhai teendőkbe, akkor ültesd őt a földre egy szőnyegre vagy takaróra és tedd elé a következő eszközöket. 

- müanyag vagy fém tál

- lábas

- fakanál

- kanál (müanyag és fém)

Miközben ő is téged utánozva keverget, tapintással ismerkedik a különböző anyagokkal valamint megtapasztalja, milyen hangokat tud ő maga kiváltani a fém, fa vagy éppen müanyag eszközökkel.

Ha már picit nagyobb a gyermek és biztosak vagyunk benne, hogy biztonsággal veszi kezébe, szájába az apróbb élelmiszereket is, akkor tehetünk elé:

- babot

- friss gyümölcsöt, amit el is fogyaszthat játék közben

- kekszet

- só szórót (nem kell, hogy legyen benne só)

Így ő is utánozhat bennünket, amint a fazékba tesszük az alapanyagokat. Közben beszéljük meg vele milyen ételt készít, mit tesz bele.

Ha pedig már egész nagy a csemeténk nyugodtan bevonhatjuk őt a következő műveletekbe is:

- mosogatás

- tészta gyúrás, nyújtás

- zöldségek megmosása

- alapanyagok előkészítése

Mi rendszerint főzünk együtt a gyermekemmel. Ő nagyon élvezi, hogy segíthet és bevonom a tevékenységekbe.

Jó főzőcskézést kívánok! 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek konyha főzés gyerek a konyhában

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr825304256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása