2013.07.18.
07:44

Írta: mazsiblog

Mozgás a szabadban

Itt a jó idő, végre kiszabadulunk a lakásból. A gyerekek sem a lakásban rohangálnak vagy a kanapén ugrálnak, hanem kint a friss levegőn mozoghatnak. Gondolom számodra is ismerős, amikor azt figyeled, hogy izgő-mozgó gyermeked mit fog felborítani vagy hol üti meg magát a lakásban. A gyerekek elemi igénye a mozgás. Hihetetlen aktivitásuk a fejlődésük velejárója.

A mozgásfejlődés szempontjából a kis- és korai- gyermekkor a legfontosabb, hiszen ha a motorikus és koordinációs képességeket, készségeket nem fejlesztik kellőképpen a lemaradás később már behozhatatlan. Ugyanakkor a kora gyermekkorban megszerzett stabil motorika egy életre szilárd alapot biztosít.

Mikor kezdjük?

Már egészen pici korban engedjük a szabad mozgást a babáknak. Ha lehetőségünk van rá minél többet vegyük őt ki a járókábók, kiságyból és a földre egy takarót terítve engedjük őt, hogy felfedezze a mozgás élményét. Ahogy nő a gyermek leginkább a magas intenzitású viszonylag rövid időtartalmú játékok felelnek meg a számára, majd a nagyoknál már növelhetjük az időtartamot és érdemes valamilyen sportot elkezdeni.

Hol mozogjon?

Lehetőleg a szabadban. Télen is megfelelően felöltöztetve kiengedhetjük őt mozogni, hógolyózni. A gyermekeknek sokat kell a szabadban tiszta levegőn tartózkodniuk, mozogniuk, így a keringési rendszerük is megfelelően tud fejlődni. 

Miért jó a mozgás? Talán az első és legfontosabb, hogy csökken az elhízás veszélye. Ezenkívül fejleszti a gyermek állóképességét, egyensúlyérzékét,erősödik izomzata, türelemre, kitartásra nevel. Fejlődik a gyermek testséma érzéke vagyis ismeretet szerez az egyes testrészek egymáshoz való viszonyáról, téri elhelyezkedéséről.

Ajánlott mozgások ovisoknak: 

1, Labda játékok vagy babzsákok

(labdázó gyerekek)

2, Fogócska

(fogócskázó gyerekek)

3, Hinta, csúszda, mászóka

                

4, Tánc

5, Lépegetők

gs2119_felgomb_lepegeto.jpg

(félgömb lépegető)

6, Bicikli

(biciklizés)

 

Nagyobbaknak

1, Ugrálókötél

2, Talicskás játék

3, Kosárlabda, röplabda

4, Bicikli

Ekkor már érdemes valamilyen sportot elkezdeni. Óvodás korban már elkezdhetjük az úszást és a tornát esetleg a karatét. 

Jó sportolást!

Szólj hozzá!

Címkék: sport bicikli ugrálókötél hinta mozgás labdajáték fogócska mászóka gyermek mozgás mozgás a szabadban gyermeksport mozgás ovisoknak miért jó a mozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://mazsolajatek.blog.hu/api/trackback/id/tr235411460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása